lichttherapie

Lichttherapie voor wie?

Al tegen het einde van de zomer zijn er veel mensen die merken dat hun stemming begint om te slaan. Ze voelen zich vermoeid, lusteloos en neerslachtig. Ook klachten als: overmatige behoefte aan koolhydraten, gewichtstoename, veel slaap nodig hebben en concentratieproblemen, komen veel voor. Kenmerkend voor de klachten, is dat zij in het voorjaar weer verdwijnen.

Herkenbaar? Misschien heeft u last van een winterdip of een winterdepressie en zou u baat kunnen hebben bij een behandeling met lichttherapie.

Lichttherapie wat is het?

Wetenschappers menen dat een winterdepressie wordt veroorzaakt door het tekort aan licht in de herfst- en winterperiode, waardoor de biologische klok van het lichaam ontregelt raakt. Bij lichttherapie wordt men zo snel mogelijk na het ontwaken in de ochtend blootgesteld aan intens licht. Via de ogen wordt een signaal doorgegeven aan het deel van de hersenen waar de biologische klok van het lichaam zich bevindt. Het lichaam reageert hierop alsof het een zonnige zomerdag is. Het gevolg is dat de biologische klok van het lichaam weer gelijk zal lopen aan het natuurlijke ritme van de dag. Zoals het hoort.

Lichttherapie is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode om een winterdepressie of winterdip te voorkomen en te behandelen. Het is gemakkelijk te ondergaan en de meeste mensen merken al binnen een week een duidelijke verbetering van hun klachten.

Hoe gaat de behandeling bij lichttherapie in zijn werk?

Na aanmelding wordt u uitgenodigd voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek wordt bekeken in hoeverre er sprake is van een winterdepressie en of lichttherapie nuttig zou kunnen zijn bij uw klachten. Daarna kan de behandeling direct starten.

De behandeling volgt u gewoon thuis. U krijgt een professionele lichtlamp mee in bruikleen voor vijf dagen. Gedurende die 5 dagen neemt u elke ochtend een half uurtje plaats voor de lamp, terwijl u ondertussen bijvoorbeeld een boek of tijdschrift leest, op de computer werkt of luistert naar uw favoriete muziek. Na 5 dagen vindt een evaluatiegesprek plaats.

De meeste mensen merken binnen 5 dagen een duidelijke vermindering van hun klachten. Indien nodig mag u de lamp na 5 dagen nogmaals een week (5 dagen) gebruiken.

Kosten en vergoedingen

Bij verwijzing door de huisarts, worden de kosten voor lichttherapie volledig of grotendeels vergoed door de zorgverzekeraar (houdt wel rekening met uw eigen risico!). Indien u de therapie zelf betaalt, worden alleen kosten in rekening gebracht voor de gesprekken met de psycholoog. Doorgaans zijn dit twee gesprekken: een intake- en een evaluatiegesprek. Wanneer u de lamp nog een extra week gebruikt, vindt er een extra gesprek plaats.

U betaalt een borg van 50 euro voor het in bruikleen hebben van de lamp. Na afloop van de behandeling krijgt u deze weer terug.