«

»

Tips bij keuze zorgverzekeraar 2016

Het is momenteel weer mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Veel mensen laten zich bij hun keuze voor een zorgverzekeraar vooral leiden door het tarief dat zij maandelijks moeten betalen. Dat is op zich heel logisch, want niemand wil natuurlijk meer betalen dan nodig is. Echter, er zitten wel wat addertjes onder het gras, waardoor zo’n goedkope polis in de praktijk weleens veel duurder kan uitvallen dan een polis waarvoor u maandelijks wat meer betaalt.

Hieronder vindt u een aantal tips van zaken waar u op moet letten wanneer u in 2016 verwacht gebruik te willen maken van psychologische hulp.

Restitutie-, natura-  of budgetpolis?

Een restitutiepolis is over het algemeen per maand wat duurder dan een natura- of een budgetpolis. Het voordeel van deze polis is wel dat u vrije zorgkeuze heeft. U kunt dus naar elke therapeut die u wilt, ook wanneer uw zorgverzekeraar geen contract heeft met deze aanbieder.

Voor de naturapolis betaalt u maandelijks minder dan voor de restitutiepolis, maar u kunt alleen vergoede zorg ontvangen bij zorgverleners met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Wanneer de therapeut van uw keuze geen contract heeft, wordt er slechts een gedeelte van de behandeling door de zorgverzekeraar vergoed. De rest moet u zelf betalen. PPJP heeft voor 2016 contracten afgesloten met nagenoeg alle zorgverzekeraars. Ook met een naturapolis bent u het komende jaar bij ons dus verzekerd van vergoede zorg zonder bijbetaling.

De budgetpolis is de goedkoopste optie per maand. Echter, er worden door bepaalde zorgverzekeraars zeer weinig zorgverleners gecontracteerd om zorg voor mensen met deze polis te leveren. Dat betekent dat er een kans bestaat dat u veel verder moet reizen voor uw therapie en dat er lange wachttijden kunnen zijn. PPJP heeft geen specifieke contracten afgesloten voor het leveren van zorg aan mensen met een budgetpolis. Informeer daarom altijd voor aanvang van de behandeling bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding!

 

Aanvullende verzekering of niet?

Geestelijke gezondheidszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig. Houdt wel rekening met het eigen risico wat u eerst moet betalen (385 euro in 2016).

 

Omzetplafonds

Sommige zorgverzekeraars hanteren een zogenaamd omzetplafond. Dat wil zeggen dat een zorgverlener een maximaal bedrag per jaar mag declareren aan zorgkosten. Wanneer dat plafond is bereikt, kan er dus geen zorg meer worden aangeboden door de betreffende therapeut. Dat kan betekenen dat wanneer u zich wat later in het jaar aanmeldt voor psychologische zorg, de therapeut van uw keuze geen ruimte meer heeft en u naar iemand anders toe moet voor vergoede zorg.

 

Goede zorg

Zorgverzekeraars met wie wij goede contracten hebben kunnen afsluiten en die wij van harte aanbevelen vanwege de gunstige verhouding tussen de kosten en de baten (rekening houdend met bovengenoemde factoren) zijn onder andere:

tekstkopje2