Tijdelijke aanmeldingsstop

Op dit moment (per 18 november 2017) is er vanwege het grote aantal aanmeldingen van de afgelopen tijd helaas een tijdelijke aanmeldingsstop. Dat betekent dat er geen nieuwe cliënten meer worden aangenomen. Er is ook geen ruimte meer op de wachtlijst. Indien gewenst kunt u contact opnemen met uw zorgverzekeraar om een praktijk te vinden waar u nog wel terecht kunt. Wanneer er weer ruimte is voor nieuwe cliënten, dan wordt dit zo spoedig mogelijk op deze website vermeld. 

Oxytocine tegen PTSS-klachten

Een pufje neusspray met oxytocine – in de volksmond het knuffelhormoon genoemd – zou de ontwikkeling van posttraumatische stressklachten kunnen verminderen.

Omdat er nog geen behandeling is die posttraumatische stressstoornis (PTSS) kan voorkomen, onderzocht promovenda Jessie Frijling of een neusspray met daarin het ‘knuffelhormoon’ oxytocine zou kunnen helpen.

PTSS ontwikkelt zich na een traumatische ervaring, bijvoorbeeld een verkeersongeval of een geweldsincident. Het is een psychiatrische aandoening waar ongeveer 10 procent van de traumaslachtoffers mee te maken krijgt en heeft een enorme impact op je dagelijkse leven.

De onderzoekers dienden het hormoon toe via een neusspray bij patiënten die bij de Spoedeisende Hulp waren geweest en een trauma hadden meegemaakt dat zowel fysieke als psychische impact kon hebben. Binnen twaalf dagen na het trauma kregen de deelnemers de neusspray, die zij een week lang elke dag moesten gebruiken.

Placebo

Een deel van de deelnemers kreeg een placebo. Onderzoekers en deelnemers wisten niet wie de ‘echte’ neusspray kregen en wie de placebo. De effecten van oxytocine op angstreacties in de hersenen werden gemeten met een MRI-scan. Ook keken de onderzoekers of patiënten tot zes maanden na het trauma nog PTSS-klachten hadden.

Bij mensen die in de eerste dagen na het trauma al duidelijk PTSS-klachten hadden, bleek dat de toediening van de neusspray met oxytocine tot een half jaar lang minder klachten gaf. Het zorgde voor een afname van bijna 50 procent. Dit betekent dat oxytocine in de toekomst gebruikt zou kunnen worden als vroege behandeling tegen PTSS.

 

Vergoeding behandeling 2018

Voor 2018 heeft PPJP opnieuw contracten afgesloten met bijna alle grote zorgverzekeraars, waardoor wij de kosten rechtstreeks bij hen kunnen declareren. Er is GEEN contract afgesloten met de verzekeraars die vallen onder de coöperatie VGZ en met Caresq. Dat betekent echter niet dat u geen recht heeft op vergoeding wanneer u bij een van deze verzekeraars bent aangesloten. Meer informatie vindt u bij kosten en vergoedingen.

Tips bij keuze zorgverzekeraar 2016

Het is momenteel weer mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Veel mensen laten zich bij hun keuze voor een zorgverzekeraar vooral leiden door het tarief dat zij maandelijks moeten betalen. Dat is op zich heel logisch, want niemand wil natuurlijk meer betalen dan nodig is. Echter, er zitten wel wat addertjes onder het gras, waardoor zo’n goedkope polis in de praktijk weleens veel duurder kan uitvallen dan een polis waarvoor u maandelijks wat meer betaalt.

Hieronder vindt u een aantal tips van zaken waar u op moet letten wanneer u in 2016 verwacht gebruik te willen maken van psychologische hulp.

Restitutie-, natura-  of budgetpolis?

Een restitutiepolis is over het algemeen per maand wat duurder dan een natura- of een budgetpolis. Het voordeel van deze polis is wel dat u vrije zorgkeuze heeft. U kunt dus naar elke therapeut die u wilt, ook wanneer uw zorgverzekeraar geen contract heeft met deze aanbieder.

Voor de naturapolis betaalt u maandelijks minder dan voor de restitutiepolis, maar u kunt alleen vergoede zorg ontvangen bij zorgverleners met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Wanneer de therapeut van uw keuze geen contract heeft, wordt er slechts een gedeelte van de behandeling door de zorgverzekeraar vergoed. De rest moet u zelf betalen. PPJP heeft voor 2016 contracten afgesloten met nagenoeg alle zorgverzekeraars. Ook met een naturapolis bent u het komende jaar bij ons dus verzekerd van vergoede zorg zonder bijbetaling.

De budgetpolis is de goedkoopste optie per maand. Echter, er worden door bepaalde zorgverzekeraars zeer weinig zorgverleners gecontracteerd om zorg voor mensen met deze polis te leveren. Dat betekent dat er een kans bestaat dat u veel verder moet reizen voor uw therapie en dat er lange wachttijden kunnen zijn. PPJP heeft geen specifieke contracten afgesloten voor het leveren van zorg aan mensen met een budgetpolis. Informeer daarom altijd voor aanvang van de behandeling bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een vergoeding!

 

Aanvullende verzekering of niet?

Geestelijke gezondheidszorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering. U heeft hiervoor dus geen aanvullende verzekering nodig. Houdt wel rekening met het eigen risico wat u eerst moet betalen (385 euro in 2016).

 

Omzetplafonds

Sommige zorgverzekeraars hanteren een zogenaamd omzetplafond. Dat wil zeggen dat een zorgverlener een maximaal bedrag per jaar mag declareren aan zorgkosten. Wanneer dat plafond is bereikt, kan er dus geen zorg meer worden aangeboden door de betreffende therapeut. Dat kan betekenen dat wanneer u zich wat later in het jaar aanmeldt voor psychologische zorg, de therapeut van uw keuze geen ruimte meer heeft en u naar iemand anders toe moet voor vergoede zorg.

 

Goede zorg

Zorgverzekeraars met wie wij goede contracten hebben kunnen afsluiten en die wij van harte aanbevelen vanwege de gunstige verhouding tussen de kosten en de baten (rekening houdend met bovengenoemde factoren) zijn onder andere:

tekstkopje2

Winterdip? Lichttherapie helpt!

De zomer is voorbij. Het weer verandert, het wordt kouder en de dagen worden korter. Voor mensen die last hebben van een winterdip of winterdepressie, is dit een moeilijke periode: vermoeidheid, somberheid en lusteloosheid liggen op de loer…

Er bestaat een effectieve manier om een winterdip te voorkomen of de klachten te verminderen: lichttherapie.
Lichttherapie werkt snel, gemakkelijk en effectief. Hoe eerder je ermee begint, hoe meer profijt de komende winter. Klik hier voor meer informatie over lichttherapie.

tekstkopje2